• Rize İçme Suyu Arıtma Tesisi
  • Rize İçme Suyu Arıtma Tesisi
  • Arıtma Tesisi
  • Rize İçme Suyu Arıtma Tesisi
  • Rize İçme Suyu Arıtma Tesisi Kış Mevsiminde
  • Rize İçme Suyu Arıtma Tesisi
HIZLI-YAVAŞ KARIŞTIRICILAR

Hızlı karıştırma yapısı, yavaş karıştırma yapısı ve durultucular birbirine bitişik olarak projelendirilmiştir. Akım ölçer odasından 1000 mm’lik boru ile hızlı karıştırma yapısı ortak kanalına gelen sular buradan paralel iki kopartman halinde tertiplenen ve bir batık savaktan geçtikten sonra kare kesitli hızlı karıştırma yapısına gelmektedir.

Hızlı karıştırma yapısının amacı suya karıştırılan, flokülasyon(suyun içindeki süspansiyon halindeki maddelerin ve çökmesi zor olan kolloidal partiküllerin çöktürülebilir duruma getirilmesi) için gerekli pıhtılaşmayı sağlayacak olan alüminyum sülfat çözeltisi ile pH ayarlaması için dozlanacak sülfirik asit ve kirecin suyla homojen  karışımını sağlamaktır. Hızlı karıştırma işlemi düşey milli karıştırıcı ile yapılmaktadır.

Hızlı karıştırma yapısından savaklanarak akan su, yavaş karıştırıcı dağıtım kanalından  4 adet iki gözlü olarak dizayn edilen yavaş karıştırma yapısına gelir. Koagülant yardımcısı olarak polielektrolit çözeltisi yavaş karıştırıcı ortak dağıtım kanalında dozlanmaktadır. Yavaş karıştırma işlemlerinin merkezlerinde birer adet düşey milli pedallı karıştırıcı bulunmaktadır. Yavaş karıştırma yapısında, katılan kimyasal maddelerin ilavesiyle oluşan ince flokların suya verilecek uygun hız gradyanı ile birbirlerine çarparak yapışıp daha kolay çökelen kalın floklar haline getirilmesi sağlanır.

Bu ünitedeki prosesi basitce açıklayacak olursak, suda bulunan askıdaki ve kolloidal partiküller genellikle negatif bir elektrik yükü taşırlar bu nedenle birbirini iterek yumaklaşmayı  dolayısıyla çökelmeyi önlerler. Bu etkiyi yok etmek için suya koagulant adı verilen kimyasal maddeler (Alüminyum sülfat, Demir sülfat PAC, PACS v.b.) ilave edilir. Bunlar içerisinde Alüminyum sülfat ham su yapısına en uygun ve en fazla pozitif iyon taşıdığından arıtma tesisinde kullanılmaktadır. Pozitif yüklü metal iyonları negatif yüklü askıdaki ve kolloidal partikülleri nötralize ederek koagülasyonu başlatır. Koagülasyon sonucu partiküller birleşmeye başlayarak floklar oluşur. Flokülasyondan sonra bulanıklılığa sebeb olan tanecikler çökerek sudan atılırlar.

© 2015 RizeSu Yap-İş Birlik Başlanlığı
Tüm hakları saklıdır.

Adres: Piri çelebi Mah. Menderes Blv. No:182 Rize Belediye Hizmet Binası Kat:3 /RİZE
Telefon : 0(464) 2140523
Fax : (0464) 2140523
E-Posta : baskanlik@rizesuyapis.gov.tr